#WiskundePlantyn

Wiskundige stamboom

In het Britse televisieprogramma ‘Who do you think you are?’ (BBC One) proberen ze de stamboom van bekende Britten op te stellen. Wie weet stammen ze wel af van belangrijke geschiedkundige personen of bekende koninklijke families …

Floriana Gargiulo (van de Naamse universiteit) en haar team deden iets soortgelijks en probeerden de stambomen van wiskundige families in kaart te brengen. Met familie bedoelen we dan geen ouder-kindverband, maar een leraar-leerlingverband.
De onderzoekers namen data uit het MGP (Mathematics Genealogy Project), een database waar info van alle wiskundigen ter wereld verzameld wordt. Een algoritme vergeleek die gegevens met zowel Wikipedia als Scopus (een verzameling van biografieën).

Het resultaat van die studie leert dat er zo’n 84 ‘families’ te onderscheiden zijn. Maar het gros van de wiskundigen, zo’n twee derde, behoort tot slechts 24 van die stambomen.
De drie grootste van die lijnen stammen af van Sigismondo Polcastro (56 387 ‘nakomelingen’), Ivan Petrovich Dolbnya (18 968 ‘nakomelingen’) en Jean le Rond d’Alembert (1 532 ‘nakomelingen’). Die eerste was een Italiaans arts en docent geneeskunde uit de 15de eeuw. De tweede, Ivan Petrovich Dolbnya, was een Russisch wiskundige uit de 19de eeuw – de Sovjet-Unie heeft altijd een stevige reputatie gehad in de zuivere wiskunde. Jean le Rond d’Alembert, uit de 18de eeuw, was een Frans wiskundige, natuurkundige en filosoof. Hij heeft een grote bijdrage geleverd aan de partiële differentiaalvergelijking.

Naast de grote ‘familielijnen’ en hun respectievelijke ‘pater familias’ konden nog andere conclusies worden getrokken uit het onderzoek. Zo zien we dat rond de 19de eeuw het grote aandeel Nederlandse wiskundigen afnam. Ook valt op dat Duitsland na de Eerste Wereldoorlog zijn koppositie als hoofdverdeler van wiskundigen kwijtspeelde aan de VS.

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel
(bekijk de commentaren)