#WiskundePlantyn

Wiskundige samenwerking

Eén van de mooiste aantrekkingspunten van wiskunde is het feit dat het nooit persoonlijk eigendom wordt. Iemand kan wel claimen dat hij of zij een wiskundig stelling bewezen heeft, maar de kennis zelf is niet van hem/haar. Iedereen kan de bewezen stelling of eigenschap nu gebruiken bij het oplossen van oefeningen, of als lemma in andere bewijzen. Ik zal dus geen SABAM moeten betalen wanneer ik de stelling van Thales neerpen.

Hierdoor zijn wiskundigen meestal open over hun ontdekkingen, en worden deze meestal ook snel gedeeld. Er zijn wel enkele uitzonderingen natuurlijk. Zo een 2500 jaar geleden was er namelijk een sekte waarvan de aanhang moest beloven hun bevindingen geheim te houden. Deze sekte die onder andere de wiskunde bestudeerde is je misschien beter bekend als de Pythagoreeërs.
Geleerden die niet tot de groepering behoorde, wezen dit gedrag af. Zij vonden dat de kennis geen eigendom was van Pythagoras en zijn volgelingen. Dit is één van de redenen waarom de sekte vervolgd werd.

Een tweede voorbeeld speelt zich veel recenter af. Shinichi Mochizuki, een Japans Wiskundige, postte een 3tal jaar geleden dan wel zijn bewijs voor de abc-stelling, maar hij helpt voor de rest heel weinig mee bij het verklaren van zijn paper. Deze is zo een 500 pagina's lang en zeer abstract. Ondanks dat hij vloeiend Engels kan praten, geeft hij enkel lezingen in het Japans, in Japan. Hij zegt dat waneer iemand zijn bewijs wil begrijpen, dat die persoon zijn diepgewortelde denkpatronen en zekerheden moet laten vallen. Belgische wiskundige Lieven Le Bruyn van de universiteit te Antwerpen postte het volgende op zijn blog: "Ligt het aan mij, of steek Mochizuki nu echt zijn middelvinger op naar de wiskunde gemeenschap?"

 

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel
(bekijk de commentaren)