#WiskundePlantyn

Vlaamse leerlingen sterk in wiskunde

De resultaten van TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study) zijn eind november vrijgegeven. TIMSS onderzoekt om de vier jaar welke landen sterker scoren op het vlak van wiskunde en wetenschappen. De data die onlangs vrijgegeven werden, houden verband met het onderzoek van 2015. Wereldwijd namen er meer dan 600 000 leerlingen deel aan de test, waarvan 5 404 Vlamingen uit 153 verschillende scholen van zowel gewoon als buitengewoon onderwijs. Van de twee categorieën (9-10 jaar en 13-14 jaar) neemt Vlaanderen alleen deel aan die voor 9- en 10-jarigen, of de vierde klas.

Boven aan de lijst zijn er geen verrassingen. Singapore, Hongkong, Korea en andere Aziatische landen staan zoals de afgelopen twintig jaar sterk bovenaan. België (dat trouwens alleen met het Vlaamse Gewest deelnam aan de test) valt net buiten de top tien en is op de 11de plaats het 6de Europese land in de ranking. Onze noorderburen strandden op de 19de plek.

Een conclusie die we uit het onderzoek kunnen trekken, is dat jongens nog steeds iets sterker scoren dan meisjes. Van de 49 landen die deelnamen aan het onderzoek zijn er 18 waarbij jongens beter scoorden. ‘Slechts’ in 8 landen scoorden meisjes hoger. Dat verschil lag het hoogst in Saudi-Arabië, Oman en Jordanië, waar de dames de jongens echt overklasten. In de overige 23 landen werd geen opmerkelijk verschil gemeten.

Als Vlamingen mogen we dus zeker tevreden zijn met ons resultaat. Ten opzichte van de vorige jaren is onze gemiddelde score ook niet veel veranderd, terwijl dat van onze buurlanden Nederland en Duitsland daalde. Om ons cijfer de komende jaren te doen stijgen, werkt minister van Onderwijs Hilde Crevits aan een plan om speciaal opgeleide onderwijzers te kunnen inzetten. Die zouden dan gespecialiseerde lessen kunnen geven in wetenschappelijke en technologische vakken. Dat zou nodig zijn, omdat veel leerkrachten aanhalen dat de leerstof de leerlingen maar moeilijk kan uitdagen. Schooldirecties hameren dan weer op het tekort aan materiaal en infrastructuur om wetenschapsvakken degelijk te onderwijzen.

Het volledige rapport is te raadplegen via volgende link:

https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/timss-2015-leerlingen-4de-leerjaar-in-vlaanderen-sterk-in-wiskunde-gemiddeld-in-wetenschappen

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel
(bekijk de commentaren)