#WiskundePlantyn

Sets

Sets is een leuk spel waarbij je zeer snel verschillende combinaties van kaarten moet terugvinden. Het lijkt op het eerste gezicht zeer eenvoudig, maar kan soms knap lastig zijn.

Op de 81 verschillende speelkaarten staan figuren die op vier manieren van elkaar kunnen verschillen. Er staan altijd één, twee of drie figuurtjes op een kaart, die rood, groen of blauw kunnen zijn. Mogelijke vormen zijn ruiten, ellipsen of slangetjes en ook de opvulling kan variëren van leeg, gearceerd tot gevuld. 

Er komen twaalf kaarten op tafel waarin een set van drie kaarten gezocht moet worden. We spreken over een set als we drie kaarten vinden waarvoor de vier karakteristieken ofwel allemaal verschillen ofwel allemaal gelijk zijn.

Bijvoorbeeld:Bij het eerste voorbeeld staat op alle kaarten eenzelfde aantal figuren, is de kleur voor alle kaarten groen, verschilt de vorm voor alle kaarten en is de arcering ook altijd verschillend.
Bij voorbeeld 2 is voor elke eigenschap altijd alles verschillend. 

Het derde voorbeeld is geen set, want de arcering is niet altijd dezelfde (de ruiten zijn niet opgevuld) en ook niet altijd verschillend (de ellipsen en de slangetjes hebben dezelfde vulling).
Dit spel is uitermate geschikt voor gebruik tijdens de lessen wiskunde. Bij verzamelingenleer kunnen de kaarten bijvoorbeeld dienen voor het benoemen van eigenschappen om in verzamelingen te steken, bijvoorbeeld de rode verzameling en de verzameling met ruiten. In die doorsnede zitten dan alle rode kaarten met een ruit erop. De gearceerde rode kaarten met een ruit zijn dan een deelverzameling daarvan; ze hebben een lege doorsnede met alle blauwe kaarten …

Ook voor de lessen kansrekenen is dit spel een leuk attribuut: Hoeveel kans heb ik dat ik met drie willekeurige kaarten een set vind? Hoe groot is die kans als ik enkel groene kaarten gebruik? Hoe groot is de kans dat er op twaalf kaarten geen enkele set te vinden is? …

Meer weetjes?

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel
(bekijk de commentaren)