#WiskundePlantyn

Raadsel opgelost! - Video

Een wiskundig vraagstuk dat 80 jaar lang onopgelost bleef heeft de duimen moeten leggen tegen het wiskundige brein van Terence (Terry) Tao.

Terence, die ook wel de Mozart van de wiskunde genoemd wordt omdat hij op zeer jonge leeftijd al zeer begaafd bleek, leverde op 17 september een paper in, waarin hij het antwoord beweert  te geven op het “discrepantie-probleem” van Paul Erdös (een andere wiskundige grootheid). Het nieuws sloeg bij wiskundige kringen in als een bom. Er werd dan ook al decennia lang door andere genieën en zelfs met computers gekeken naar het probleem, zonder resultaat,… of toch.

Vorig jaar was er namelijk een kleine doorbraak toen er een speciaal geval van het probleem bewezen werd door een computer. Inderdaad, het bewijs werd volledig gegenereerd door een machine. Let wel, dit bewijs werd heel groot en kan data-gewijs vergeleken worden met de website wikipedia! Dit wetende kan men de prestatie van Terence, die de algemene vorm van het probleem zou bewezen hebben, enkel nog maar meer waarderen.

De paper wordt nu nagekeken  maar er heerst een groot vertrouwen dat Terence zijn wiskundige bewijs correct zal blijken. De ondertussen 40 jaar oude wiskundige won zowat alle belangrijke onderscheidingen die je als wiskundige kan behalen. Het is zeker niet de laatste doorbraak of het laatste belangrijke bewijs dat we van hem mogen verwachten.


 

Meer weetjes?

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel
(bekijk de commentaren)