#WiskundePlantyn

Journalisten moeten lessen statistiek volgen

Consumenten worden weleens gewaarschuwd voor de gevaren van statistieken. Vaak worden resultaten foutief geïnterpreteerd of gewoon dubbelzinnig weergegeven. Maar uit een Amerikaanse studie blijkt nu dat ook journalisten een opfrissingscursus zouden kunnen gebruiken.

BBC Trust, het orgaan dat de journalistieke tak van de BBC beheert, liet onderzoeken hoe accuraat de gegevens verwerkt werden. Dat vond het nodig aangezien er steeds meer druk komt te liggen op journalisten, die op zeer korte tijd nieuws moeten brengen. Vanwege de tijdsdruk is het lastig voor journalisten om statistisch onderzoek te analyseren, begrijpen en correct over te brengen aan het grote publiek.

Volgens het rapport, dat bijna 7 000 nieuwsitems onderzocht, gebruikte of vernoemde bijna 20 % van de artikels statistische gegevens. De meeste van die referenties worden door het onderzoek als ‘vaag’ bestempeld. Online verslaggeving is hierin wel accurater dan radio of televisie.
Wanneer we specifieke nieuwsitems bekijken, merken we dat economisch nieuws in bijna 75 % van de gevallen statistieken gebruikt en ook bij zakelijk nieuws ligt het percentage zo’n 50 % hoger dan het gemiddelde.

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel
(bekijk de commentaren)