#WiskundePlantyn

Groot, Groter, Googol

Als je iemand vraagt om aan een groot getal te denken, zal deze persoon waarschijnlijk geneigd zijn om aan grootheden als miljoenen (106) en miljarden (109) te denken. Dit is niet zo ongewoon aangezien dit de grootste getallen zijn waarmee de doorsnee mens in zijn leven omgaat. Natuurlijk zijn er sommigen die bijvoorbeeld voor hun beroep of wetenschappelijk onderzoek in contact komen met astronomisch grote getallen. Fysici moeten soms in lichtjaren (9,46 x 1015 meter) tellen. Een chemicus gebruikt al wel eens de constante van Avogadro: 6,02214 x 1023.

Deze grote waarden intrigeerden de Amerikaanse wiskundige Edward Kasner. Hij bedacht samen met zijn neefje een naam voor een immens groot getal 10100 en noemde het een Googol. Het getal zelf is zo groot dat het weinig tot geen toepassingen kent in het echte leven of zelfs in de theoretische wiskunde. Hij introduceerde de googol om aan te tonen dat hoe immens groot je een waarde bedenkt, ze toch altijd onnoemelijk klein is tegenover het oneindige.

Later werd het nog meer onzinnige Googolplex ingevoerd: 1 googolplex = 10googol!

De zoekrobot Google is genoemd naar dit getal en het hoofdbureau van het bedrijf wordt door de werknemers ook wel eens het Googolplex genoemd.

Meer weetjes?

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel
(bekijk de commentaren)