#WiskundePlantyn

Gevangenendilemma

Dit dilemma is een begrip dat vaak wordt gebruikt om speltheorie toe te lichten. Speltheorie is een onderdeel van de wiskunde waar beslissingen nemen centraal staat. 
In dit specifieke voorbeeld draait het om twee verdachten die afzonderlijk worden ondervraagd voor een misdaad die ze samen pleegden. Omdat de politie geen bindende bewijzen heeft, geven ze aan beide verdachten de kans op strafvermindering indien ze hun kompaan verraden. De totale persoonlijke straf hangt af van de keuzes die ze beiden maken. Ze krijgen dus volgende situatie voorgeschoteld: 

Het is meteen duidelijk dat (in het oogpunt van de 2 verdachten) de situatie waarbij beide verdachten zwijgen, de meest ideale is. Dit is de reden waarom de politie ze apart ondervraagt.
Stel dat we het probleem bekijken vanuit het standpunt van verdachte A. Indien B zijn mond houdt, is het voor A interessant om zijn kompaan te verklikken. Hij gaat dan vrijuit, anders had hij 1 jaar gekregen. Wanneer B niet zwijgt is het nog steeds voordeliger voor A om verdachte B te verraden. In dit geval krijgt hij slechts 5 jaar terwijl hij anders 10 jaar had gekregen. Persoonlijk kan A dus beter verraad plegen, ongeacht de keuze van B. Voor dezelfde redenen is dit ook voor B de beste strategie.
En zo krijgt de politie waarschijnlijk wat ze wilt, namelijk dat beide beschuldigden hun handlanger verraden en zo allebei voor een lange tijd achter de tralies verdwijnen.
 

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel
(bekijk de commentaren)