#WiskundePlantyn

Game of Thrones

Wanneer leerlingen onderling praten over hun favoriete series, zijn er enkele namen die steeds weer naar boven komen. The big bang theory, waarin we het leven volgen van enkele wetenschappers, is een tijd lang het populairst geweest. Een mogelijke troonopvolger is de HBO-serie Game of Thrones. De serie, die gebaseerd is op de gelijknamige bestsellers van George R. R. Martin, is razend populair en volgens velen het beste wat er momenteel op tv te zien is.

De wiskundige Richard Vale schreef vanuit zijn kennis over wiskunde en statistiek een paper over deze succesreeks. Hij berekent hierin de overlevingskans van verschillende hoofdpersonages. Hij ging met andere woorden na welke individuen meer kans hebben om te sterven in de laatste twee boeken (die nog moeten geschreven worden). Hiervoor gebruikte hij Bayesiaanse statistiek. Dit veld van de wiskunde wordt vaak gebruikt voor het voorspellen van toekomstige trends en gebeurtenissen.

Als data gebruiken we informatie uit het verleden. In dit geval bestaat ‘het verleden’ uit de eerste vijf boeken van Martin. Het is nu maar de vraag in hoeverre de voorspellingen van Richard Vale correct zullen zijn…

Wie de voorspellingen wil lezen, kan hier naartoe surfen.

Meer weetjes?

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel
(bekijk de commentaren)