#WiskundePlantyn

Cheryls verjaardag

Je hebt het mogelijk zien voorbijkomen, het ‘wiskundig’ probleem over de datum van Cheryls verjaardag dat viraal ging. Om die oefening op te lossen was er echter geen rekenwerk nodig, maar wel de gezonde dosis logisch denkwerk die je ook kan helpen bij het oplossen van allerlei soorten vraagstukken of zelfs bij de opbouw van een bewijs voor een of andere wiskundige stelling. De puzzel leert je namelijk dat alle informatie belangrijk kan zijn. Zelfs iets niet weten kan informatief zijn, maar ook belangrijk is hoe snel een subtiele verandering tot een mogelijke oplossing kan leiden.  

Een gevolg van een raadsel dat viraal gaat, is de mogelijkheid om nu al op honderden verschillende sites de oplossing terug te vinden, maar ook volgen op dit soort leukigheden vaak nog andere uitdagingen. Zo gaat er nu ook een raadsel rond waarbij je in een soort van rekenslang alle cijfers van 1 tot en met 9 moet invullen om zo de vergelijking te doen kloppen. Op sommige sites wordt in het zog van de hype zelfs weer aandacht gegeven aan andere, bekendere problemen zoals het driedeurenprobleem.

Alex Bellos, wiskundige, schrijver en columnist, heeft recentelijk ook een probleem gepost dat zeer gelijkaardig is aan het eerste verjaardagsprobleem. Ditmaal wordt naast de dag en de maand ook het jaar van de jarige meegedeeld ... zeer uitdagend.

 Meer weetjes?

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel
(bekijk de commentaren)