#WiskundePlantyn

Berlijn rond in recordtijd

De 23-jarige Duitse studente wiskunde Loes Knoben is erin geslaagd om in een nieuwe recordtijd alle Berlijnse tramstations te bezoeken. Samen met drie vrienden klaarde ze de klus in 15 uur en 4 minuten. Daarmee verscherpte ze het vorige record met bijna twee uur.

De opgave bestaat er dus in om zo snel mogelijk 166 plaatsen te bezoeken die enkel met tramlijnen verbonden zijn. Eigenlijk verschilt die opgave niet zoveel van het zogenaamde handelsreizigersprobleem, dat wiskundigen bekend in de oren moet klinken en dat thuishoort in de grafentheorie. Grafen zijn verzamelingen van knooppunten die onderling verbonden kunnen zijn. De grafentheorie bestudeert bijvoorbeeld de werking van het verkeerssysteem tussen verschillende steden of de onderlinge link tussen kennissen en vrienden op sociale media.

Het handelsreizigersprobleem gaat als volgt: Een handelsman moet x plaatsen bezoeken en kent de afstand tussen die plaatsen … Wat is de kortste route om die x plaatsen allemaal exact één keer te bezoeken?  

Sinds de jaren dertig, toen het probleem meer belangstelling kreeg, hebben vele wiskundigen en informatici zich op die vraag gestort en tientallen verschillende oplossingsmethodes ontwikkeld. Het ultieme antwoord is echter nog altijd niet gevonden. Maar met de verscheidene wiskundige algoritmen kon Knoben al aardig op weg. Zij paste die zelfs nog aan door in haar calculaties ook nog eens rekening te houden met de rijtijden van de verschillende trams. Bij toekomstige pogingen wil ze samen met haar team ook nog de invloed van het weer mee opnemen in de berekeningen.

Voor ‘the tube’, het metrostelsel van Londen, bestaat deze uitdaging al enkele jaren. Ook hier worden records telkens weer verscherpt, vaak dankzij betere analyse of nieuwe algoritmen.
http://www.thetubechallenge.com/

Meer weetjes?

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel
(bekijk de commentaren)