#WiskundePlantyn

"Statistiek"

 • Wiskunde in de Simpsons (8): over foutieve wetenschap

  27/05/2015De Simpsons is niet alleen ’s werelds meest iconische animatieserie, maar barst ook van wiskundige finessen. Elke maand lichten we in deze column zo’n onderwerp nader toe.
 • Game of Thrones

  20/05/2015Richard Vale berekende de overlevingskans van de hoofdpersonages. Hij ging na wie meer kans heeft om te sterven in de laatste boeken (die nog moeten geschreven worden).
 • België vs. Nederland

  12/12/2013We keken uit naar de loting van het WK voetbal 2014. In de eerste fase komt er geen duel der lage landen. Maar wat was de kans dat we tegen onze noorderburen zouden uitkomen?
 • Mag je cijfers in de krant zomaar geloven?

  16/09/2013Het artikels 'Slaagkansen in het onderwijs' illustreert hoe belangrijk het is om steeds met een kritische bril cijfers te bekijken en interpreteren.
 • Driedeurenprobleem

  19/06/2013Een zeer gekend probleem in de statistiek is het ‘driedeurenprobleem, of het Monty Hall-probleem’: “Stel dat je deelneemt aan een spelprogramma en je mag kiezen uit drie deuren: achter een van de deuren staat een auto, achter de andere twee staan geiten. Je kiest een deur, zeg nr. 1, en de presentator, die weet wat er achter de deuren staat, opent een andere deur, zeg nr. 3, met een geit erachter. Hij zegt dan tegen je: "Zou je deur nr. 2 willen kiezen?" Is het in je voordeel om van deur te wisselen?”
 • Gokprobleem van Samuel Pepys - 2e / 3e graad aso

  03/06/2013Welke kans is het grootst? a) Met 6 dobbelstenen dobbelen en minstens 1 zes gooien b) Met 12 dobbelstenen dobbelen en minstens 2 zessen gooien c) Met 18 dobbelstenen dobbelen en minstens 3 zessen gooien