#WiskundePlantyn

Zesde jaar pool wiskunde van KA²RING Leuven neemt met succes deel aan de MMM-competitie in Maastricht

Op zaterdag 23 januari namen de leerlingen van het laatste jaar pool wiskunde van KA²RING Leuven (6WEWI, 6ECWI en 6LAWI) deel aan de aan de Mathematical Modelling competition Maastricht. De MMM-competitie is een internationale wiskunde wedstrijd voor mathematical problem solvers. Hieronder leest u hun verslag.

08.10 uur: De vijf teamleden (Simon Cockx, Kaat Vanderwaeren, Clara Rybin, Amber Heidbüchel en Robin Vanhove) verzamelen zich in het station. Zij zullen vandaag op deze internationale wiskundecompetitie in Maastricht de eer van onze school verdedigen.


Zij vormen een van de 40 deelnemende teams die de uitdaging aangaan om met z’n vijven op vijf halve uren vijf wiskundige problemen op te lossen. 

Samen met de supporters van hun klas en hun leerkracht wiskunde nemen ze de trein richting Maastricht. Van studeren of wiskundige vragen oplossen tijdens de treinrit is geen sprake: de opgedane kennis en de verworven vaardigheden zouden moeten volstaan om een goed resultaat neer te zetten.

In Maastricht stappen we nog een heel eind tot aan de universiteitsgebouwen waarin de wedstrijd plaatsvindt. Rond half elf melden de teamleden zich aan. Samen gaan we nog even in de mensa zitten om rustig een hapje te eten. Keurig verspreid over deze zaal zitten ook de andere teams, allemaal groepjes wiskundige bollebozen van het laatste jaar secundair onderwijs. Zij komen vooral uit Duitsland, Nederland en België.

In de imposante aula van de universiteit vernemen we de spelregels van de competitie. Een rekenmachine is toegelaten, een computer uiteraard niet. Gsm's en smartphones moeten uit. Omdat het een internationale wedstrijd is, zijn de opgaven van de wiskundige problemen in het Engels opgesteld. Elk antwoord mag in de moedertaal worden geformuleerd, maar het mag natuurlijk ook in het Engels.

De deelnemers luisteren aandachtig, de spanning stijgt.

Na deze korte uiteenzetting gaat elk team in een eigen lokaal in afzondering om rustig te werken aan het oplossen van de vraagstukken. De competitie begint. De klok tikt.
Twee en een half uur later is de wedstrijd afgelopen. De teamleden leveren hun antwoorden in. Terwijl enkele professoren de ingediende antwoorden verbeteren, keren alle spelers terug naar de mensa. Onze supporters verwelkomen ons team hartelijk. Ze zijn benieuwd naar de gestelde vragen en luisteren naar de door onze teamleden gegeven oplossingen. Er worden ideeën uitgewisseld over mogelijke oplossingsmethodes.

De spanning is te snijden als we een uurtje later opnieuw in de aula zitten om aandachtig de modeloplossingen van elk van de vijf gestelde wiskundige problemen te volgen.

Ten slotte volgt de prijsceremonie.

De scores van de teams van de verschillende scholen worden getoond ...
Wat zijn we trots op onze prestatie: we behalen een mooie zesde plaats en staan daarmee in de top 10 van de 40 deelnemende scholen!
 
Tevreden reizen we terug naar Leuven. We praten nog na en sluiten de dag af met een gezellig etentje en toasten op de bijzondere inzet van de teamleden die deze wedstrijd met succes ‘gespeeld’ hebben: Robin, Amber, Clara, Kaat en Simon!

PROFICIAT aan het team van KA² RING LEUVEN!

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel
(bekijk de commentaren)