#WiskundePlantyn

Vergeten goniometrische functies

Sinus, cosinus en tangens zijn waarschijnlijk de meest gebruikte goniometrische functies. Naast deze bekende 3 wordt er tijdens de lessen ook al eens naar hun omgekeerden verwezen: cosecans, secans en cotangens. Meestal houdt het hier dan wel mee op. Met deze goniometrische begrippen kunnen we al een aardig eindje verder indien we aan driehoeksmeetkunde doen.

Ongetwijfeld zullen velen daarom niet weten dat er nog een heleboel andere van deze begrippen bestaan. Naast de sinus bestaat bijvoorbeeld ook de “sinus versus”. We definiëren deze als          versin(x) = 1 - cos(x).  Eens we deze sinus versus kennen, is het een kleine stap naar de “sinus coversus” (coversin) die gelijk is aan 1 + cos(x). Natuurlijk kunnen we voor de cosinus ook deze versus-variaties genaamd “cosinus versus” en de “cosinus coversus” bepalen.

Van deze vier goniometrische functies bestaat er ook steeds een halvering: haversinus, hacoversinus, havercosinus en hacovercosinus.

Hoogstwaarschijnlijk worden deze nu minder tot niet meer gebruikt aangezien deze varianten allemaal uit de bekende 3 af te leiden zijn. Het zou ook enkel maar voor meer verwarring kunnen zorgen bij leerlingen die het nu soms al moeilijk hebben met driehoeksmeetkunde.
 

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel
(bekijk de commentaren)