#WiskundePlantyn

Gastarbeider vindt geniaal algoritme

Om beroemd te worden in de wiskundewereld heb je geen universitaire opleiding nodig. Dit bewees de Chinese gastarbeider, Yu Jianchun. Hij bedacht op een efficiënte manier een algoritme op Charmichael getallen te berekenen. Omdat hij zelf geen diploma had in het vak liet hij zijn werk wel eerst door Cai Tianxin, wiskunde professor aan de Universiteit van Zhejiang, checken.

Wat zijn deze Carmichael getallen nu en waarom zijn ze belangrijk? Stel je neemt een getal x. Som dan al de getallen a op die geen delers gemeen heeft met x en waarvoor geldt 1<a<x. Je kan voor al deze getallen dan het volgende berekenen: ax-1-1. Indien deze uitdrukkingen allemaal deelbaar zijn door x, dan is x een Carmichael-getal.

Het lijkt vergezocht, maar Carmichael getallen zijn een deelverzameling van de pseudopriemgetallen. Elk soort van deze pseudopriemen deelt een eigenschap met de befaamde priemgetallen. En die getallen zijn wiskundig heel relevant en hebben vele toepassingen in de informatica en bescherming van data.  Daarom zijn de onderzoekers die dagelijks met deze materie werken dan erg enthousiast over deze ontdekking.

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel
(bekijk de commentaren)