#WiskundePlantyn

Clinton of Trump?

Waarschijnlijk is er deze maand geen enkele andere vraag die de Verenigde Staten zo hard bezig houdt. De kranten staan vol met polls en voorspellingen nu de belangrijkste verkiezingen van het Westen hun laatste rechte lijn ingaan.

Voor liefhebbers van kansrekenen en statistieken is dit uiteraard een leuke periode. Zij kunnen hun hartje wellicht ook ophalen op de website: www.fivethirtyeight.com.

Nate Silver, de oprichter van deze website, is statisticus. Geen enkel groot sportevenement gaat voorbij zonder dat Nate en zijn team er een uitvoerig stuk over schrijven. Naast de enorme opslagplaats van gegevens over sport, krijgt ook economisch en politiek nieuws er de verdiende aandacht.

Bij de vorige presidentsverkiezingen kreeg de website enorm veel bekijks, omdat deze 8 jaar geleden een uitonderlijk accurate voorspelling wist te genereren. Van maar liefst 49 van de 50 staten hadden de statistici het bij het rechte eind in hun prognose. Na die verkiezingen was de blog helemaal gelanceerd en werd Nate vaker gevraagd als gastlezer en schreef hij zelfs enkele boeken.

Nu is het afwachten of hun voorspelling zal kloppen voor de huidige race naar het presidentschap. Momenteel kan Hilary Clinton volgens de website zeker zijn van haar zitje in The Oval Office. Met maar liefst 77,3 % kans heeft ze volgens hen een sterke voorsprong op grote concurrent Donald Trump.

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel
(bekijk de commentaren)